ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων είναι η διαρκής ηχορύπανση. Έτσι, είτε ο υπερβολικός θόρυβος φτάνει στα σπίτια μας από τον δρόμο είτε προέρχεται από τους άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας μας, η επένδυση στην ηχομόνωση του χώρου μας αποτελεί την μόνη ουσιαστική λύση για την διασφάλιση της ηρεμίας μας.  

Δεν πρέπει όμως μόνο οι κάτοικοι να απασχολούνται με την ηχομόνωση των χώρων τους. Αντιθέτως, σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πιο γαλήνιου αστικού περιβάλλοντος, έχουν και οι ιδιοκτήτες των χώρων αναψυχής.

Ποια είναι όμως η ισχύουσα νομοθεσία για κλαμπ, μπαρ και κέντρα διασκέδασης; 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση αριθ.Α5/3010/1985, τα στεγασμένα ή υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, όπως είναι για παράδειγμα τα μπουζούκια, θα πρέπει να έχουν θόρυβο που δεν ξεπερνά τα 100db στο κέντρο του καταστήματος. Tο ίδιο ισχύει και για τα κλαμπ όπου, ο θόρυβος στο εσωτερικό τους, θα πρέπει να κυμαίνεται κάτω από τα 80db.

Ωστόσο, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στον θόρυβο που επιτρέπεται να φτάνει έξω από το κατάστημα. Συγκεκριμένα, βάση της παραπάνω νομοθεσίας, στον εξωτερικό χώρο θα πρέπει να φτάνει θόρυβος από 30 – 45db, ανάλογα με το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι η γύρω περιοχή. Σε περίπτωση που ένα κέντρο διασκέδασης υπερβεί αυτό το όριο, μπορεί να δεχτεί από πρόστιμο ως και αναστολή της άδειας λειτουργίας του !

Βάση των παραπάνω, γίνεται κατανοητό γιατί είναι απαραίτητο για κάθε καταστηματάρχη να επενδύσει στην ηχομόνωση του κέντρου διασκέδασης που έχει. 

Ποιες είναι λοιπόν οι συγκεκριμένες εργασίες που πρέπει να κάνει;

  • Μέτρηση Θορύβου:

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζει πόσα ντεσιμπέλ φτάνουν στο κέντρο του μαγαζιού του. Για να το μάθει αυτό θα πρέπει να εγκαταστήσει ένα μετρητή μέτρησης θορύβου (ντεσιμπελό-μετρο) ο οποίος θα καταγράψει τις τιμές του θορύβου κατά τις ώρες εργασίες. Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα γίνουν ξεκάθαρες και οι εργασίες που απαιτείται να γίνουν. Το ντεσιμπελό-μετρο πρέπει επίσης να καταγράψει και τον θόρυβο που φτάνει έξω από το μαγαζί κατά την λειτουργία του.

  • Προσθήκη Ηχοαπορροφητικών Υλικών στους Τοίχους:

Κανονικά οι τοίχοι των κλαμπ και των κέντρων διασκεδάσεως είναι κατασκευασμένοι από υλικά με μεγάλη πυκνότητα (όπως το τούβλο ή το τσιμέντο) έτσι ώστε να εμποδίσουν την μετάδοση του ήχου στο εξωτερικό περιβάλλον.  Αν παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν ισχύει ή οι ανάγκες του χώρου είναι μεγάλες, μπορούν να επενδυθούν οι τοίχοι με επιπλέον στρώσεις ηχοαπορροφητικών υλικών,  όπως είναι τα αφρώδη ηχοαπορροφητικά ρικοφόν και τα ηχοαπορροφητικά πάνελ αυγοθήκες. Τα υλικά αυτά είναι διαθέσιμα σε πολλά διαφορετικά σχέδια και μοτίβα και επομένως δεν θα επιβάλλουν περιορισμούς στην διαμόρφωση της αισθητικής του χώρου.

  • Ειδικά Κουφώματα σε Παράθυρα και Πόρτες:

Η μετάδοση του ήχου γίνεται μέσω του αέρα. Επομένως, για να αποφευχθεί η ηχορύπανση έξω από το κέντρο διασκέδασης, πρέπει να σφραγιστούν με ειδικά κουφώματα τα παράθυρα και οι πόρτες. Θα βοηθήσει επίσης η επιλογή ανθεκτικών υλικών για την πόρτα και τα τζάμια ώστε, λόγω της πυκνότητάς τους, να εμποδίσουν την διαφυγή του ήχου προς το εξωτερικό περιβάλλον.

  • Σωστή Διαρρύθμιση του Χώρου:                

Για να επιτευχθούν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα πρέπει να διαμορφωθεί έξυπνα ο χώρος. Για παράδειγμα, αν η πόρτα του μαγαζιού μένει ανοιχτή για αρκετή ώρα κάθε φορά που εισέρχονται και εξέρχονται οι θαμώνες, πρέπει να εγκατασταθούν δύο πόρτες που θα είναι σε απόσταση μερικών μέτρων η μία από την άλλη. Έτσι, θα προλαβαίνει πάντα να κλείσει η μια πριν ανοίξει η άλλη, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται λιγότερος θόρυβος.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι, ο σεβασμός στους συμπολίτες μας, είναι υποχρέωση όλων. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, κάνοντας ότι περνά από το χέρι μας για να ηχομονώσουμε τους χώρους μας και να προξενήσουμε την λιγότερη δυνατή ενόχληση στους γύρω μας. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top