Υπάρχουν πολλών ειδών διαφορετικά κάγκελα  και για διαφορετικές χρήσεις , σε διαφορετικές μορφές και γούστα.

Οι βασικές τυπολογίες είναι οι επιδαπέδιες , εμπρόσθιας τοποθέτησης (μπροστά από τα κούτελα των μπαλκονιών ) και ενδοδαπέδιες που έχουν σαν βάση  ή κολώνα στήριξης (σωλήνας ή λάμα) ,ένα γέμισμα (κάμπο) των κάγκελων και μία κουπαστή/προστατευτικό.

Τα κάγκελα για το μπαλκόνι μας αποσκοπούν στην προστασία των ανθρώπων από τυχόν ατυχήματα όποτε η τοποθέτηση πρέπει να γίνονται από επαγγελματικές και το κυριότερο να τηρούν τις προδιαγραφές του χώρου και της ασφάλειας.

Οι καταναλωτές που επιθυμούν στην περίφραξη του μπαλκονιού δεν πρέπει μόνο να κοιτάνε το design  , την ομορφιά , το κόστος  αλλά και το κυριότερο που πρέπει να δώσουνε βάση είναι η ασφάλεια τους  και των παιδιών τους.

Τα κριτήρια είναι τα εξής:

  • οι προδιαγραφές/πιστοποιήσεις των κάγκελων
  • η σωστή τοποθέτηση τους
  • ο συνδυασμός τοποθέτησης με τις τεχνικές γνώσεις  και την εμπειρία του κατασκευαστή.

Ένα κάγκελο πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 80 cm σε κατοικίες και 100 cm σε δημόσια κτίρια και γραφεία. Αν το ύψος πτώσης είναι άνω των 12 m, τότε το ύψος των κάγκελων πρέπει να είναι 110 cm. Η απόσταση των ράβδων/μπαρών δεν πρέπει να είναι, λόγω των παιδιών, μεγαλύτερη από 12 – 14 cm. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι καθορισμένες από τους οικοδομικούς κανονισμούς του εκάστοτε κρατιδίου, αλλά δεν παρέχουν πληροφορίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των κάγκελων. Μέχρι το ύψος των 60 cm, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν οριζόντιοι και διαγώνιοι ράβδοι. Στην περίπτωση που το γέμισμα είναι από π.χ. υαλοπίνακα, τα στηρίγματα υαλοπινάκων πρέπει να είναι δοκιμασμένα και να φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά (εκτός των γερμανικών υπάρχουν και π.χ. ιταλικά ή γαλλικά), επίσης πρέπει να καθορίζεται μέχρι ποιες διαστάσεις (πλάτος, ύψος) επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν [Ευρωπαϊκές τεχνικές εγκρίσεις(ETA)]. Επίσης καθορίζεται η απόσταση μεταξύ ακμής και κουπαστής / κολώνας (10 έως 50 mm), καθώς και ακμής / κολώνας και τοίχου (10 έως 120 mm). Η απόσταση από τη μέση του στηρίγματος του υαλοπίνακα έως την ακμή του υαλοπίνακα, όπως και η διάμετρος μεταξύ κάτω ακμής και σκαλοπάτια δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 150 mm. Αν υπάρχει η πιθανότητα να γλιστρήσει ο υαλοπίνακας στο κενό, τότε πρέπει το στήριγμα του υαλοπίνακα να φέρει ένα πείρο μηχανικής υποστήριξης για να μπορεί να τον συγκρατήσει. Στην περίπτωση που οι υαλοπίνακες στηρίζονται μόνο σε βάσεις και προστατεύονται από οδηγό ή φέρουν κουπαστή, τότε πρέπει να φέρουν τους ανωτέρω αναφερόμενους υαλοπίνακες και το ανώτερο πλάτος. Υπάρχουν εταιρίες που έχουν δημιουργήσει δικά τους ΕΤΑ (τεχνικές οδηγίες που τους επιτρέπουν να σημάνουν τα προϊόντα τους με CE) και καθορίζουν το ανώτερο μήκος του υαλοπίνακα έως 6 m. Για τους ελέγχους σε κάγκελα με υαλοπίνακες αναφέρεται συγκεκριμένο πρότυπο.

Υπάρχει κάποιο «μυστικό» για να προστατέψω ή έστω να καθυστερήσω την εμφάνιση της σκουριάς στα κάγκελα μου;

 

Μια πρακτική πρόταση για να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της σκουριάς και να αποφύγουμε την επέκταση της είναι το τρίψιμο και το πολύ προσεκτικό βάψιμο 2cm γύρω από τις ενώσεις και τις γωνίες. Τα σημεία αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα ευπαθή γιατί εκεί συσσωρεύονται τα νερά της βροχής ή τα νερά από το πλύσιμο του μπαλκονιού και παρουσιάζουν συχνά προβλήματα.
Επίσης, μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια τακτική κάθε χρόνο [τρίψιμο και βάψιμο (αντισκωριακό & χρώμα) 2cm γύρω από τις ενώσεις, τις γωνίες ή όπου αλλού παρατηρηθεί φθορά ] για να προλάβουμε την σκουριά στο αρχικό της στάδιο και να μην την αφήσουμε να επεκταθεί. Εφαρμόζοντας αυτή την τακτική, η επόμενη φορά που θα ασχοληθούμε με το βάψιμο των κάγκελων μας μπορεί να είναι μετά από 5 με 8 χρόνια, αναλόγως των συνθηκών του περιβάλλοντος.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για την σωστή τοποθέτηση των κάγκελων ώστε να μην προκληθούν ατυχήματα και μπορεί να είναι  όμορφα στο design.

Scroll to Top